Proces powstawania Naszej Kombuchy jest oparty na wieloletnich doświadczeniach domowej produkcji. Wymaga sporej cierpliwości, czasu oraz jako, że pracujemy z organizmem żywym … mnóstwo
Poniżej, w kilku krokach, prezentujemy skróconą wersję procesu produkcji:
Wszystko zaczyna się od parzenia najwyższej jakości wyselekcjonowanej herbaty. Specjalnie przygotowana mieszanka kilku jej odmian oraz odpowiednia długość parzenia, tworzy bazę napoju, która nadaje mu wyjątkową głębię i esencjonalny smak.
Do zaparzonej herbaty dodajemy cukier. Cukier to nic innego jak katalizator fermentacji. Bez niego proces fermentacji nie byłby możliwy. To pożywka dla drożdży i bakterii. Cukier w procesie fermentacji zostaje zjedzony a jego finalna wartość w Naszej Kombuchy to niespełna 5g/100ml.
Następnie do zbiornika fermentacyjnego, z przygotowaną posłodzoną herbatą, dodajemy zaczyn oraz SCOBY. SCOBY to potocznie zwana grzybkiem zlepka żywych kultur bakterii i drożdży bez, których kombucha nie była by kombuchą.
Nie idziemy na kompromisy i nasz proces fermentacji trwa minimum 2 tygodnie. W początkowych dniach wytwarza się duża ilość alkoholu ale w kolejnej fazie fermentacji alkoholem zaczynają się „żywić” nasze zdrowe bakterie i jego wartość wraca do normy a więc do poziomu od 02-1,2%. Fermentacja trwa do czasu uzyskania odpowiedniego poziomu PH.
Ten krok dotyczy tylko wersji smakowych.
Na tym etapie Nasza Kombucha dostaje odpowiedniego „charakteru”. We właściwych proporcjach dodawane są odpowiednie ilości soku, suszone kwiaty lub zioła.
Następnym krokiem jest butelkowanie. Proces ten jest przeprowadzany W kontrolowanych warunkach. Kombucha musi być zamknięta z odpowiednią ilością tlenu i we właściwym czasie – to jest warunek znakomitego smaku i naturalnej konsystencji. Szklana i ciemna butelka, w której finalnie spocznie kombucha to gwarancja odpowiedniej ochrony dla naszego „eliksiru”.
Kolejny etap fermentacji.
Jeden z ważniejszych etapów odbywa się na końcu, gdy przez kolejne dwa tygodnie, zabutelkowana kombucha leżakuje w odpowiedniej temperaturze. To właśnie wtedy Nasza Kombucha nabiera swoich szczególnych walorów smakowych a dzięki drożdżom samoczynnie się gazuje.
Nasza Kombucha jest gotowa!
Od parzenia herbaty do gotowej kombuchy mija ok miesiąca czasu.
Pragnąc tworzyć kombuchę wedle starych, sprawdzonych i skutecznych receptur, nie ma drogi na skróty! Tylko wtedy jesteśmy w stanie wydobyć z tego napoju to co najlepsze.
Tak właśnie produkujemy!