Kombucha to naturalny, zdrowy i pyszny napój, na bazie zielonej lub czarnej herbaty.
Brzmi banalnie?
W czym zatem tkwi fenomen tego tajemniczego napoju, który staje się coraz bardziej popularny w Europie, zdobywając wcześniej ogromne uznanie „za oceanem”, nie wspominając o Dalekim Wschodzie, skąd się wywodzi?
Dlaczego coraz więcej osób, zwłaszcza tych szczególnie dbających o swoje zdrowie oraz codzienną dietę, zarówno tych młodych jak i starszych, osób posiadających zawody typowo „biurowe” oraz wręcz przeciwnie, bardzo aktywnych oraz sportowców, sięga regularnie po ten „banalny” napój?
My już znamy odpowiedzi na te pytania!
W dalekowschodniej kulturze określany jest mianem „eliksiru życia” a jego właściwości lecznicze są wykorzystywane w medycynie naturalnej od przeszło 2 tyś. lat.
Kombucha to zdecydowanie nie jest napój „banalny”!
Odpowiedni skład plus proces w którym biorą udział żywe kultury bakterii i drożdży powoduje, że jest to zdecydowanie coś więcej niż tylko naturalny i zdrowy napój działający niczym klasyczny energetyk.
W czym zatem tkwi tajemnica?
Najważniejszym „składnikiem” każdej kombuchy są … bakterie.
Tak, to właśnie te mikroorganizmy z rodziny Acetobacter, Gluconobacter oraz Lactobacillus stanowią główną tajemnicę tego wyjątkowego napoju.
To one wykonują „dobrą robotę”, dzięki której herbata z dodatkiem cukru zmienia się w esencjonalny, zdrowy i pyszny napój stanowiący bogactwo antyoksydantów, witamin z grupy B i C oraz kwasów organicznych.
To również One wraz z drożdżami, odpowiedzialne są za powstanie naturalnego gazu, dzięki któremu możemy cieszyć się wyjątkowym smakiem i orzeźwieniem każdego dnia.
Bardzo „kulturalny” napój!
W przeciwieństwie do większości dostępnej na polskim rynku kombuchy, Nasza Kombucha NIE JEST pasteryzowana!
Dzięki temu tworzymy „żywy napój”, pełen właściwych kultur bakterii i witamin, poddany „zdrowej” fermentacji (wciąż trwającej po zabutelkowaniu).
To jeden z głównych czynników, dzięki któremu zachowujemy walory smakowe i zdrowotne Naszej Kombuchy.
Jak sprawdzić, czy kombucha, którą właśnie pijesz jest naturalna i „żywa”?
Niepodważalnym dowodem na „żywotność” napoju jest „grzybek” SCOBY (oraz delikatny osad na dnie butelki). Jest to lekko galaretkowata struktura bakterii i drożdży, która powstaje po zabutelkowaniu. Część naszych klientów go uwielbia, a część omija.
To właśnie ten potocznie zwany „grzybek” jest kumulacją bakterii i drożdży, świadczący o braku pasteryzacji oraz filtracji kombuchy. Jest dowodem na to, że w napoju uchowały się żywe kultury bakterii, dzięki którym możesz cieszyć się zdrowym i wyśmienitym napojem.